Nadelen van een boom in de tuin

Naast de vele voordelen van een boom in je tuin, zijn er een aantal zaken waar toch mee rekening moet gehouden worden wanneer je een boom plant in je tuin :

 • Schaduw

  Bomen kunnen zonlicht blokkeren en schaduwplekken in uw tuin creëren, wat de groei van bepaalde planten kan beperken en ervoor kan zorgen dat ze niet genoeg zonlicht krijgen. Wanneer de schaduw van een boom op zonnepanelen valt, vermindert dit ook de elektriciteitsproductie.

 • Wortels

  Boomwortels kunnen schade veroorzaken aan ondergrondse leidingen en nutsvoorzieningen, zoals waterleidingen en gasleidingen, die duur kunnen zijn om te repareren.
  Er wordt best goed nagekeken waar exact de boom wordt gepland om deze risico’s te voorkomen.

 • Onderhoud

  Bomen hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals snoeien, water geven in droge periodes en bemesten, wat tijd in beslag neemt en kostbaar kan zijn.
  GreenTown vzw helpt u hierbij, door samenwerking met specialisten en handige tips.

 • Veiligheid

  Bomen kunnen een veiligheidsrisico vormen tijdens stormen of harde wind, omdat vallende takken of zelfs de boom zelf uw eigendommen kunnen beschadigen of mensen of huisdieren kunnen verwonden.

 • Invasieve soorten

  Bepaalde bomen kunnen invasief zijn en concurreren met inheemse planten om hulpbronnen, wat het lokale ecosysteem kan verstoren en schade kan toebrengen aan dieren in het wild. GreenTown zorgt ervoor dat deze bomen niet in het aanbod voorkomen.

Het is van essentieel belang om deze mogelijke nadelen zorgvuldig te overwegen voordat u een boom in uw tuin plant, en om een boomsoort te kiezen die geschikt is voor uw klimaat, bodem en beschikbare ruimte.